Välj en sida

Att ha rätt kläder som är anpassade efter den aktivitet som man ska utföra är otroligt viktigt. Fel typ av träningskläder kan hämma träningen på olika sätt, antingen att man blir för otymplig, man fryser eller man svettas för mycket.

När man ska träna fotboll ska träningskläderna vara anpassade efter årstid samt om träningen sker inomhus eller utomhus. Vid fotbollsträning utomhus en sommardag används shorts och t-shirt i kombination med knähöga strumpor med benskydd under och ett par lämpliga skor beroende på underlag. Är det en kallare dag använder man ett par tunna långbyxor tillsammans med en tunn långärmad tröja som man har under sin t-shirt och shorts. Skorna anpassas utifrån om det är gräsunderlag, grus eller inomhus.

Vid skidåkning ska klädseln anpassas till vad för typ av skidor som man ska åka och på vilken nivå man tränar. Ska man åka utför och tränar på amatörnivå går det utmärkt att ha ett underställ och sedan vanliga thermobyxor och en skidjacka tillsammans med lämpliga skydd så som hjälm och ryggskydd. Ska man ut i längdskidspåret föredras att ha tajtare kläder så att man kan röra sig mer obehindrat.

Klädsen vid innebandyträning liknar den som man använder vid fotbollsträning. Det är en lössittande t-shirt och tillhörande shorts. Strumporna är i vanliga fall knähöga men här används inga skydd under. Skorna ska vara anpassade för inomhusbruk.

Att klä sig rätt vid segling är en större utmaning då man aldrig vet hur vädret ändrar sig ute på sjön. Därför är det bra att klä sig med metoden lager-på-lager så att man lätt kan anpassa efter det skiftande vädret. Man brukar säga att man ska klä sig i tre lager, det första lagret ska vara någon form av underställ, det andra lagret ska vara något värmande, så som fleece, och det tredje lagret ska vara vind- och vattentätt. Att ha en jacka som är anpassad för segling är att rekommendera då dessa är helt vind- och vattentäta, reglerbara på de flesta ställen samt är i färger som syns på sjön.